Hovězí guláš od Zdenečka

  • hovězí maso (1/2 až 1kg)
  • cibule (1/2 množství masa)
  • olej
  • sůl
  • sladká paprika
  • pálivá paprika
  • česnek
  • voda
  • mouka
  • majoránka

Směs pro naložení masa:

  • olej
  • sůl
  • paprika
  • prolisovaný česnek dle chuti

Maso nakrájíme na kostičky a dáme do předem připravené směsi a necháme odležet 1-2 dny.

Nakrájíme na hrubo cibuli a na rozpáleném oleji osmahneme na tmavo. Přidáme sladkou papriku, chvíli restujeme - ne moc tmavě (paprika by pak zhořkla).

Vložíme naložené maso a bez vody restujeme. Jak maso začne pouštět šťávu, dusíme a mícháme. Trochu se to bude připalovat. Šťáva se bude vypékat, proto se musí podlévat trochou vody a oškrabávat dno.

Půl hodiny před koncem se přidá trochu majoránky (ne moc, ať to nechutná jako bramborový guláš) a záklechtka (směs vody a hladké mouky). Může se ještě zředit vodou podle toho, kolik chceme mít šťávy.

Doba vaření se liší podle množství masa. Kolem 1kg je to 2 a 1/2 - 3 h a při 10 kg je doba vaření kolem 5h.

Podáváme s knedlíkem.