Pletýnky z pšeničného kvásku

Nejdříve probereme kvásek. 

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g vody
  • pšeničný kvásek z lednice

Smíchat a nechat nejlépe 6 h aby se kvásek tzv. nakrmil. potom si odebereme tak 100 ml a dáme do lednice a k tomu co máme cca 

  • 150 g pšeničného kvásku

přidáme

  • 450 g hladké mouky
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 12 g soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 250 - 300 g vody (těsto by se nemělo lepit ani drolit)
  • 2 lžíce oleje
  • 10 g droždí (může a nemusí být)

V robotovi vypracujeme těsto, které necháme cca 2-3 h kynout. Po vykynutí přendáme na vál. S těstem by se mělo dobře pracovat. Ušouláme pletýnky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě hodinu kynout. Pečeme při 220 °C asi 25 minut. Hlídáme...

„Mít rád lidi a milovat lidi to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí.“ Jan Werich