Mazanec z pšeničného kvásku

na rozkvas

  • Pšeničný kvásek
  • 240 g vody
  • 270 g hladké mouky

Smíchat a nechat zakryté cca 10-12 h odpočívat v teple.

 

Dále:

  • odebereme asi 100 ml kvásku a uschováme do lednice k ostatnímu přidáme
  • 1 vejce
  • 50 g mléka
  • 80 g změklého másla
  • 180 g cukru
  • půl lžičky soli
  • 360 g hladké mouky (dle potřeby
  • rozinky
  • kandované ovoce
  • Smícháme
  • necháme kynout v teple asi 4 h.
  • Pak ho na pomoučeném stole popřekládáme a vytvarujeme kulatý či jinak hranatý bochník, který dáme kynout asi na cca hodinu na plech.
  • Před pečením nařízneme, potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a ihned teplotu zmírníme na 180°C a upečme cca 60 minut - zkoušíme špejlí.
„Člověk, který nikdy neplakal nežil opravdový život!“ Jan Werich