Kaiserky z pšeničného kvásku

  • večer smícháme  - kvásek, 150 g hladké mouky, 150 g vody
  • ráno odebereme kvásek do lednice
  • do zbytku přidáme 

250 g hladké mouky + 100 g celozrnné špaldové + 50 g celozrnné žitné

15 g soli

4 lžíce semínek (dýňové, slunečnicové, sezamové, lněné)

20 g másla

230 ml vody

  • promícháme v robotovi cca 10 minut
  • necháme kynoit cca 4 h
  • když je těsto nakynuté, přendáme na vál a rozdělíme na 8-12 částí, dle toho kolik toho chceme mít a jak velké. vytvarujeme bochánky
  • houstičky uložíme na plech vyložený pečícím papírem
  • nožem nakrojíme kříž
  • housky přikryjeme a necháme kynout ještě asi hodinu
  • troubu si předehřejeme na 210 stupňů a když je rozehřátá, vložíme dovnitř. Pečeme cca 20 minut

 

„Kdo se umí smát sám sobě, má právo smát se smát všemu ostatnímu, co mu k smíchu připadá.“ Jan Werich