Rajská k sekané

Úplně nejlepší je udělat si nejdřív sekanou. Šťávu ze sekané totiž použijeme do omáčky.

Sekaná:

  • 500 g drůbežího masa, nebo hovězího
  • palička česneku
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • vajíčka
  • strouhanka
  • může a nemusí být sojové maso - granulát, tébi

 

Smícháme všechny suroviny. Koření dle chuti. Jak je kdo zvyklý, proto nepíšu kolik. Stejně to nevím. Pokaždé to dělám jinak. Pokud chceme přidat sojovou drť - sáček vysypeme do vody a necháme převařit a pak, až vystydne ho přidáme k ostatním surovinám. Pokud použijeme drť, tak dochutíme ještě tébim - zvýrazní chuť masa. Strouhankou zahušťujeme. Tvoříme bochánky, které dáme do zapekací mísy na jejíž dno jsme dali cibuli a trochu podlejeme vodou. Zakryjeme alobalem. Pečeme asi hodinu a něco. Musí se vyskoušet. Pečeme asi na 200°C.

sekaná


Omáčka:

  • voda
  • sůl
  • cibulka
  • olej
  • rajský protlak
  • nové koření
  • bobkový list
  • hladká mouka

 


Velmi dobré je, když si ještě předem uvaříme ve vodě zbytky rajčat, paprik a cibule. Prostě vytvoříme takový zeleninový vývar ze zbytků. Dají se použít celé papriky včetně stonek a semínek.
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji se lžičkou soli. Přidáme rajský protlak, vodu dle toho kolik chceme mít omáčky, vývar, nové koření, bobkový list a šťávu ze sekané (cibuli kterou jsme obložili kolem sekané můžeme pomixovat a přidat také do omáčky). Necháme povařit asi tak 15 minut. Zahustíme hladkou moukou.

Podáváme s domácím knedlíkem.

Rajská k sekané