Jogurtový závin s jablky

  • 300 g bílého jogurtu
  • 500 g hladké mouky
  • 170 g hery
  • nastrouhaná jablka
  • cukr 
  • skořice

Z jogurtu, mouky a hery vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na dvě části. Každou část vyválíme na pomoučeném prknu na placku, kterou naplníme jablky smíchanými se skořicí a cukrem. Zabalíme a dáme péct do trouby asi na 30 minut na 180°C. 

Jogurtová buchta

  • 200 g cukr krystal
  • vanilkový cukr
  • vejce
  • 500 g jogurtu
  • 150 ml oleje
  • hořká čokoláda na kostičky
  • kypřící prášek
  • 400 g hladké mouky

Vejce vymícháme s cukrem. Za stalého míchání přidáme olej, potom jogurt a vyšleháme. Přidáme ostatní suroviny. Smícháme. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný  plech. . Pečeme při 180°C asi 30 minut.

 

 

Jogurtová buchta

Muffins

  • 150 g cukru
  • vejce
  • 90 g oleje
  • 90 g mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • čtvrtka kypřícího prášku
  • kousky čokolády

Žloutky smícháme s cukrem a olejem. Dáme ostatní suroviny. Pořádně promícháme... Nakonec dáme kypřící prášek a sníh. Dáme do máslem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme při 180°C asi 20 minut.

 

Muffins

Cuketová buchta

  • 100 ml mléka
  • 95 ml  oleje
  • vejce - žloutky a bílek zvlášť
  • prášek do pečiva
  • 350 g polohrubé mouky
  • 400 g nastrouhané cukety
  • vanilkový cukr
  • kakao na obarvení
  • 250 g cukr krupice

Žloutky smícháme s cukrem a olejem do pěny. Přidáme ostatní suroviny. Sníh nakonec. Dáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme při 180°C asi 30 minut. 

 

Cuketová buchta

Makovec s chutí kávy

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 50 g oleje
  • 100 g mletého máku
  • vejce
  • 200 ml kávy (turek, dala jsem 3 lžičky, zalila horkou vodou a nechala vychladnout)
  • lžíčka mleté skořice
  • prášek do pečiva

Suroviny smícháme dohromady. Nalijeme na moukou vysypaný a máslem vymazaný plech. Upečeme v troubě na 180°C asi 30 minut. 

Povrch makovce přelijeme čokoládovou polevou.

  • 2 lžíce kakaa
  • lžic moučkového cukru
  • lžíce zlaté hany
  • lžíce vody

Nebo kávovou polevou:

  • 180 g  moučkového cukru
  • 4 lžíce kávy - může být i vlažná

Vše dáme do menšího kastrůlku, vložíme do vodní lázně a nahřejeme, až se všechny suroviny dobře spojí. Vzniklou středně hustou polevu ihned použijeme, protože rychle tuhne. 

Makovec s chutí kávy